Maria Helin är förvaltare på Österlenhem.

Solel till 27 marklägenheter i Brösarp: ”Det märks att Futura Energi varit med länge”

Österlenhem är det allmännyttiga bostadsbolaget i Tomelilla kommun. Nyligen blev man klar med 27 helt nya marklägenheter i Brösarp som blir helt självförsörjande på el. Solelsanläggningen installerades av Futura Energi.
–  Det är skönt med en lokal installatör som är så rutinerad, säger Maria Helin som är förvaltare på Österlenhem.

Brösarp på Österlen är bland annat känt för sina vackra backar och sin antikmässa. En verkligt levande by med en härlig stämning.

– Det är många som vill bo här i en villalik miljö, men som inte kan eller vill äga ett eget hus, säger Maria., säger Maria.

– Därför byggde vi marklägenheter på ett sätt som behöll byns karaktär och där man kan ha den frihet som ett eget hus ger – men utan allt jobb.

De 27 marklägenheterna är från 1– 4 rum och är placerade i fem längor. Alla har uteplats och många av parkeringsplatserna har laddmöjlighet. Till byns busscentral tar det bara ett par minuter med cykel och närmaste granne på ena sidan är skog och åker.

– Vi har satsat hårt på hållbarhet. Det är mycket energisnåla hus och det var klart från början att vi skulle ha solpaneler på taken. Vi kommer att bli helt självförsörjande på el och alla lägenheter köper sin el av oss och hyresgästerna behöver inga externa el-abonemang.

Husen byggdes av Skanska som tog in Futura Energi som underentreprenör för solelsinstallationen.

– Det var perfekt, säger Maria.

– Vi har anlitat dem på flera projekt och det har alltid varit så smidigt.
– Det finns gott om oerfarna företag i branschen och man har hört många som haft problem av olika slag. Men det känns verkligen att Futura har hållit på länge. De löser allt lugnt och fint och alla små saker som dyker upp längs vägen hanteras så proffsigt och med ett leende.

Senast uppdaterad:

Testa vad du tjänar med solel?

Använd kalkylatorn och se hur lönsamt det kan bli på just ditt hus.