Futura Energi är partner till Emaldo® Power Core

Futura Energi på Österlen blir partner till smartaste energilagret

Den som har solel kan tjäna en hel del pengar på att koppla batterier eller energilager till sin anläggning. I korthet finns det två sätt att göra detta på:
Det ena är att låta batteriet lagra el när elen är billig, så att du sedan kan använda den – eller till och med sälja den – när priset är högre. Egentligen behöver du inte ens solel för att ha batteri, men den som har – eller köper – en solelsanläggning kan få upp till 50 % (max 50 000 kronor) i Grönt Avdrag för sitt energilager.

– Alla som har solel märker att priserna ofta är låga när man producerar som mest, säger Niklas Knöppel som är VD för Futura Energi i Tomelilla på Österlen. Han har jobbat med solel och batterilager i mer än 10 år och har byggt upp en av landets största solelgrossister.

– Istället för att då sälja till lågt pris kan man lagra elen och använda den när priserna är högre. Och om solen inte skiner så kan man köpa el när den är billig och sälja den senare. Allt styrs automatiskt av mjukvara i batteriernas styrenheter.

Det andra sättet att tjäna pengar är att hyra ut sitt batteri till Svenska Kraftnät för det som kallas “balanstjänster”. När vi har allt mer sol- och vindkraft så blir det snabbt stora skillnader i elproduktion som går ut på nätet och dessa snabba skillnader kan ställa till stora problem. Batterier i hushållen kan fungera som buffertar vid dess svängningar och Svenska Kraftnät hyr därför in batterikapacitet genom olika så kallade “aggregatorer”.

– Man kan tjäna flera tusen kronor i månaden på detta, säger Niklas.

Vad ska man välja?

Ett dilemma är ofta vilket av de två sätten att tjäna pengar man ska satsa på. Dessutom kräver batterier en annan typ av växelriktare än vad man har på en vanlig solelsanläggning. Men nu finns en helt ny lösning på marknaden och Niklas är lyrisk.

Elmando är ett helt nytt system som tagits fram i Danmark och som tar ett nytt grepp på allting.
– Det är enkelt uttryckt en låda med styrenhet och batterier som kan användas direkt på alla typer av anläggningar – oavsett vilken växelriktare man har Man kan ha upp till tre batterier i en enhet och då kan man låta olika batterier användas till olika ändamål. Så en och samma investering kan låta dig tjäna pengar på båda sätten.

Niklas har själv provat Elmandos tidigare lösningar.

– Det är både hårdvara och mjukvara av högsta klass. Det märks att man verkligen tänker igenom allt man gör.

Nu är Futura Energi i Tomelilla partner till Elmando och satsar hårt på lösningen.

– Detta är vad alla väntat på. En enkel “låda” som går snabbt att installera och som tjänar pengar från dag ett. Bättre blir det inte.

Senast uppdaterad:

Testa vad du tjänar med solel?

Använd kalkylatorn och se hur lönsamt det kan bli på just ditt hus.