Solelsanläggning på taket hos BRF Domar i Ystad

Bostadsrättsförening i Ystad fick solel från Tomelilla: ”Allt var så smidigt”

Våren 2024 renoverade bostadsrättsföreningen Domar i Ystad sitt tak. Samtidigt monterade Futura Energi från Tomelilla en solelsanläggning på 25 kW med 52 paneler.
– Det gick så snabbt och enkelt, jag märkte knappt att de var här, säger Cecilia Libertson som är ordförande i föreningen.

Än så länge är det ganska få bostadsrättsföreningar i Sverige som installerat solel. Men Cecilia Libertson rekommenderar alla att göra det. Och att välja en lokal aktör för jobbet.

– Vi hade en takrenovering inplanerad sedan länge och det kändes logiskt att se på möjligheten till att investera i solel samtidigt.

Föreningen tog hjälp av HSB’s konsulter för att göra upphandlingen. Valet när det gäller solel föll på Futura Energi från Tomelilla – mindre än två mil bort. I och med att det var papptak var det mycket samarbete på taket då fästena för panelerna måste täckas in av papp.

– Det rullade på så bra, och personalen från Futura Energi och byggfirman Nimab som renoverade taken, arbetade perfekt tillsammans.

– En dag hade en stor kranbil bara lyft upp allt på taket utan att jag ens märkte det. Allt var så enkelt och tyst. Nästan som om de jobbade i smyg, skrattar Cecilia.

Cecilia gillar verkligen att jobba med en lokal installatör och menar att det gav en känsla av mer ansvar.

– Företag i små orter är nog mer vana vid att man måste göra bra ifrån sig. Det går inte att gömma sig om man träffar sina kunder på ICA. Det var väldigt skönt och tryggt allting.

Senast uppdaterad:

Testa vad du tjänar med solel?

Använd kalkylatorn och se hur lönsamt det kan bli på just ditt hus.