5 saker du ska tänka på innan du köper solceller

5 saker du ska tänka på innan du köper solceller

Har du bestämt dig för att köpa solceller? Grattis! Att följa sin förbrukning och sin produktion och se hur man varje dag minskar både kostnader och miljöpåverkan är en speciell känsla. Branschföreningen Svensk Solenergi utkom nyligen med en artikel med saker som kan vara bra att tänka på innan du går vidare med en offert. I det här inlägget delar vi deras tips och våra egna tankar efter snart tio år i branschen:

5 saker du ska tänka på innan du köper solceller:

1) Fokusera på kvalitet
En solcellsanläggning ska producera mycket el under lång tid. Därför är det klokt att fokusera mer på kvaliteten på panelerna än priset. Kontrollera att din leverantör har inkluderat kostnader för en säker arbetsmiljö och fråga hur de säkerställer god kvalitet i utförandet.

2) Ta referenser
Ta referenser från företaget du planerar att anlita för att kontroller att företaget gör ett säkert och bra jobb. Du kan också ta del av leverantörsomdömen på jämförelsesajter.

3) Är företaget medlem i Svensk Solenergi?
Kontrollera om företaget är medlem i Svensk Solenergi och har skrivit under deras uppförandekod. Svensk Solenergis medlemsföretag har tusen certifierade montörer med stor erfarenhet av installation av solceller. På Svensk Solenergis hemsida kan du även se om det företag du vill anlita har certifierade montörer.

4) Besikta äldre tak
Om du har ett äldre tak är det en god idé att låta besiktiga det innan du tar in offert på installation. Du kan även anlita en opartisk besiktningsperson. På Svensk Solenergis hemsida hittar du personer med stor erfarenhet av besiktning av solcellsanläggningar. 

5) Dokumentation av installationen
Installatören är skyldig att lämna över en komplett dokumentation av installationen till dig, och ska alltid genomföra en egenkontroll av arbetet. På Svensk Solenergi finns riktlinjer om slutdokumentation vid installation av solceller hos privatperson.

Är du nyfiken på hur många solpaneler du skulle få plats med på ditt tak, eller hur mycket du skulle tjäna på att installera en solenergianläggning?

Senast uppdaterad:

Testa vad du tjänar med solel?

Använd kalkylatorn och se hur lönsamt det kan bli på just ditt hus.